Propolis

Wat is propolis? Het woord stamt uit het Grieks en betekent: ‘voor de stad’ of ‘voor het volk’. De bijen halen van de knoppen van bomen en heesters een harsachtige substantie. Door de bijen worden daar bij de verwerking via kauwen en bijenspeeksel stoffen aan toegevoegd. Het daarna ontstane product noemen wij ‘propolis’. In ruwe propolis bevinden zich de volgende stoffen: 55% harsen, 30% was, 10% etherische oliën, 5% stuifmeel en daarnaast nog zeer veel soorten sporen, vitaminen en mineralen. In gezuiverde propolis bevinden zich de volgende bestanddelen: etherische oliën, flavonoïden, lipoïden, eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen.

In een normaal volk met broed is de temperatuur ruim 34° C. In de zomer bestaat zo’n volk uit 40000 tot 80000 bijen. In deze broeierig warme omgeving ontstaan gemakkelijk allerlei schimmels en infecties. Door de grote hoeveelheid dicht op elkaar levende insecten is de infectiekans bij een uitgebroken ziekte bijzonder groot. De bijen houden zich vrij van ziektekiemen door de gehele ‘woonruimte’ in te smeren met propolis.

Aan propolis kunnen de volgende werkingen worden toegeschreven:

R

Anti-bacteriële werking, doordat het bacteriën doodt of hun groei remt;

R

Anti-virale werking door groeiremming van virussen;

R

Remt de groei van schimmels;

R

Versterkt de werking van antibiotica en remt ontstekingsreacties;

R

Tegen eczeem, acne, schimmels en aambeien;

 

 

 

R

Werkt anti-reumatisch; remt slagaderverkalking en trombose, werkt waarschijnlijk bloedverdunnend en stimuleert de bloeddoorstroming;

R

Werkt tegen pijn en jeuk en is anti-allergisch;

R

Stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties; heelt wonden sneller;

R

Krampstillende werking op de darmspieren en stimuleert de galafvloed;

R

Versterkt de werking van vitamine C.

 

Er worden om deze redenen ook zalven, tincturen en zepen gemaakt met propolis als belangrijk bestanddeel. Ik geef ook workshops, waarin je leert propoliszalven en tincturen te maken.