Propolis

Wat is propolis? Het woord stamt uit het Grieks en betekent: ‘voor de stad’ of ‘voor het volk’. De bijen halen van de knoppen van bomen en heesters een harsachtige substantie. Voor de bomen en heesters heeft die de werking om bepaalde schimmels, virussen en bacteriën te weren. Door de bijen worden daar bij de verwerking via kauwen en bijenspeeksel stoffen aan toegevoegd. Het daarna ontstane product noemen wij ‘propolis’. In ruwe propolis bevinden zich de volgende stoffen: 55% harsen, 30% was, 10% etherische oliën, 5% stuifmeel en daarnaast nog zeer veel soorten sporen, vitaminen en mineralen. In gezuiverde propolis bevinden zich de volgende bestanddelen: etherische oliën, flavonoïden, lipoïden, eiwitten, suikers, vitaminen en mineralen.

In een normaal volk met broed is de temperatuur ruim 34° C. In de zomer bestaat zo’n volk uit 40000 tot 80000 bijen. In deze broeierig warme omgeving ontstaan gemakkelijk allerlei schimmels en infecties. Door de grote hoeveelheid dicht op elkaar levende insecten is de infectiekans bij een uitgebroken ziekte bijzonder groot. De bijen houden zich vrij van ziektekiemen door de gehele ‘woonruimte’ in te smeren met propolis. Zelfs de cellen in de raten worden a.h.w. gedesinfecteerd door ze met een ragfijn laagje propolis te bekleden. Voordat de koningin er een eitje in legt wordt dus eerst die cel van propolis voorzien. Een praktisch steriel kraamkamertje zogezegd!

Aan propolis kunnen de volgende werkingen worden toegeschreven:

R

Anti-bacteriële werking, doordat het bacteriën doodt of hun groei remt;

R

Anti-virale werking door groeiremming van virussen;

R

Remt de groei van schimmels;

R

Versterkt de werking van antibiotica en remt ontstekingsreacties;

R

Tegen eczeem, acne, schimmels en aambeien;

 

 

 

R

Werkt anti-reumatisch; remt slagaderverkalking en trombose, werkt waarschijnlijk bloedverdunnend en stimuleert de bloeddoorstroming;

R

Werkt tegen pijn en jeuk en is anti-allergisch;

R

Stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties; heelt wonden sneller;

R

Krampstillende werking op de darmspieren en stimuleert de galafvloed;

R

Versterkt de werking van vitamine C.

 

Er worden om deze redenen ook zalven, tincturen en zepen gemaakt met propolis als belangrijk bestanddeel. Ik zelf verkoop geen propolis of propolis producten.

Wel geef ik workshops, waarin je leert zelf propoliszalven en tincturen te maken. De propolis die ik daarvoor gebruik haal ik uit kasten, die de bijen voor de winter niet meer nodig hebben.