Koninginnegelei
Koninginnegelei of Royal Jelly, is een zeer exclusief soort bijenvoedsel dat in de eerste plaats bestemd is voor de koningin (van de bijen wel te verstaan). Met dit product, rijk aan voedingsstoffen kan zij in het hoogseizoen haar ca. 3000 eitjes per dag te leggen. Zij is dan ook de enige bij die haar hele leven (ze kan 4 tot 5 jaar oud worden) met koninginnegelei gevoed wordt. Het bevat veel vitaminen, mineralen, eiwitten en suikers.
Het koninginnevoedsel heeft een zeer gecompliceerde chemische samenstelling waardoor de koninginnelarve een volkomen andere gedaante krijgt en daarmee veel groter wordt dan de werkbijen en de darren. De larven van toekomstige werkbijen krijgen de eerste drie dagen van hun bestaan ook deze gelei, maar worden daarna op ander voedersap en het gewone bijendieet van honing en stuifmeel gezet. In de drie dagen dat de larven met koninginnegelei gevoed worden, neemt hun gewicht enorm toe: van 0,1 mg tot 250 mg bij de werkbijen en tot 3000 mg bij de koningin! Koninginnegelei blijkt een bijzonder product met een groot scala aan stoffen, van biologische suiker tot hormonen en enzymen. Het houdt cellen jong en vertraagt veroudering.
De koningin krijgt haar hele leven deze zogeheten koninginnegelei 24/7 toegediend door werksterbijen uit de zg. “hofstaat”, dat zijn bijen die haar verzorgen en voeden. De koningin (ook wel “moer” genoemd) heeft deze voeding hard nodig om vitaal en sterk te blijven, want op haar topdagen in het hoogseizoen kan zij tot wel 2000 eitjes per dag leggen (dat is anderhalf keer haar eigen gewicht!!!).
Werking koninginne-gelei:
Er worden allerlei werkingen aan koninginnegelei toegedicht. Koninginnegelei wordt vaak verwerkt in cremes voor uitwendig gebruik. Daarnaast kan koninginnegelei ook in de pure vorm oraal ingenomen worden. De gedachte is dat het vitaliseert en evt tekorten aan vitamines en mineralen aanvult. Dat het deze gigantische werking bewerkstelligt in een bijenlichaam, wil niet zeggen, dat dat ook geldt voor een mensenlichaam…. De vraag is dus of het voor mensen werkelijk zo werkt.
Daarnaast ben ik als imker wel kritisch op hoe koninginnegelei geoogst wordt en het business model daarachter. Een bij mag niet verworden tot kleine vliegende melkkoe. Ik oogst het en verkoop het om die reden ook niet.
N.B. Raadpleeg overigens altijd uw huisarts!