Bijenhuisje
Om de solitaire bijen (ook wel wilde bijen genoemd, dit als onderscheid van de “gedomesticeerde” honingbijen, die in volken leven) en andere insecten een handje te helpen kun je een bijenhuisje bouwen. Voor de échte bouwers onder jullie kun je ook een bijenhotel bouwen.
Dat kan heel eenvoudig door gaatjes te boren in een blokje hard hout. De gaatjes moeten zo’n 10 cm diep zijn en variëren van 2 tot 9 mm breed. Boor niet door en door. Houd de achterkant dicht! Een bundeltje bamboe werkt ook. Hang het huisje op een zonnige plek en bevestig het aan een boom, hek of balkon. Zijn er bloemen in de buurt, dan zullen de bijen er graag komen wonen. Hiernaast een paar voorbeelden van mensen die u voor gingen.
Bijenhotel
De echte natuurliefhebbers kunnen zelfs een bijenhotel bouwen.
Het grootste gedeelte van de bijensoorten nestelt echter in kale tot spaarzaam begroeide zandige tot lemige bodems. Vaak is de vegetatie tamelijk dicht, maar ieder open plekje kan worden benut. Naden tussen het plaveisel zijn zeer geschikte plekken voor gravende bijen. Een berg zand of zanddepot dat een aantal jaren met rust is gelaten, wordt ook door bijen dankbaar als nestgelegenheid gebruikt. Hiernaast een paar voorbeelden van een bijenhotel.
Neem vooral ook eens een kijkje op www.bijenhotels.nl voor bouw ideeën, benodigdheden, materiaalkeuzes etc.
- Locatie
-
Op het terrein van tuinderij Amelis’Hof in Bunnik
(Koningslaan 9a, Bunnik)
- Data
- In het voorjaar. Data volgen.
- Tarieven
- Kosten: € 30,- p.p.
Aanmelding
Aanmelden kan via het aanmeldformulier.
Uw inschrijving is definitief bij ontvangst van het cursusgeld.
Restitutie
Bij te weinig inschrijvingen krijgt u het gehele bedrag teruggestort.